Tuesday, June 16, 2009

gedik


ada sorang tuh.. kunun2 nk wat surprise.. tapi x jadi... sebab kan luck is on my side.. again... hehehe.. rupanyer L buleh balik Msia awal.. x bgtau org pun.. once L kuar dr rig, dapat line maxis dia balik.. sms yg pending kt dlm outbox telah dihantar secara auto.. kantoi di situ...hahaha..


org yg kt kl nih kompius la kan..camner bleh ada line maxis kat atas rig tuh.. hehehe... kalo L wat surprise sengal mcm tetiba muncul kt opis etc.. mmg boleh membunuh ok..heart attack..


*

*

*

*

*


still... counting hours to the moment when these two eyes gonna meet..


i can smell L... this L not u la... its Love~!!!!! ;)

Sunday, June 14, 2009

Cinta & Kasih Sayang...



Tadi g main beskal n jog kat Taman Tasik TTwangsa.. Ramai sgt org kat situ.. Family and bakal family (aka. org berdatings..) ... Terbayang plak.. Rasa2 dlm masa 3 tahun..5 tahun.. 10 tahun lagi.. Ntah mcm mana la perjalanan hidup kita nanti..


Then balik tgh ada citer 3R kat tv.. Tajuk dia pasal Cinta dan Perkahwinan.. So ada crite psl 2 guest nih.. satu pasangan dh 30++ tahun kahwin..N satu lagi kahwin muda..Rosma n Khai (AF2003) .. Antara points yg diba dpt pickup:


  • You must really like your partner..
  • You must solve any problem a.s.a.p...the best is to discuss n settle it b4 u go to sleep on d same day..
  • It is important to remember your partner's birthday, ur anniversary etc.. But what most important is how u treat your partner on a daily basis..
  • Never afraid or hesitate to say i love u.. u shud let them know how important they are..
  • You must be willing to learn about your partner everyday..


    video

Tips Mengikat Kasih Sayang



1.. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.



2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman.



3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur .



5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.



6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.



7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.



9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting anda berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.



11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.



12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman bekas suami



13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.



14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.



16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.



17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.



18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.



I felt so thankful to have such a wonderful, loving, hillarious, out-going, supportive family.. I wouldnt trade anythg in the world for it.. I love my parents soooo much... And since its FATHERS DAY.. I want to share a bit about my dad, my BABA to be precise.. (L. kindly take note..hehehe) His name Zulkhefli Alias.. For me, he is a very loving,out-going person, rilex, funny,bersemangat,rajin membaca, degil sometimes, mudah tersentuh..


Hobby dia mancing and bersukan and aktiviti2 outdoor.... We all slalu p mancing kt sungai, lombong and pangkor.. Dulu pakai bot kecik..Later bot besar sikit..Tuh yg bleh p laut.. Dia kalo xde paper, hari2 mesti exercise, either main tenis or golf.. Slalu ikut tolong tarik beg golf dia.. Dia pun ada bwk kitorg p camping2 n hiking2 dlm hutan..Kitorg slalu pasang khemah n lampu coleman depan rumah ..Dia dulu smoke tapi x penah in front of kids or family members.. Dia anak sulung of 7 adik beradik.. So he has sacrificed a lot.. Most obvious is to let go higher education sbb nk skolahkan adik2 n bantu keluarga yg ramai.. Lps abis blajar kt politeknik ungku aziz dia terus keje ngan LLN/TNB sampai skrg... Dia dh bnyk berkorban utk sara kitorg yg ramai nih.. He worked sooo hard to give us everythg we want.. (well mostly everythg).. Dia x pernah pukul kitorg.. He has his on way to teach us a lesson.. (Iaitu = 5 kali ketuk ketampi depan org ramai..public torture..hahaha) Dia mmg let us play, learn and explore the world freely..as much as we want..


In term of his relationship with my mom.. Diorang sentiasa potrait kasih sayang depan anak2.. Kadang2 kitorang yg malu2 kucing to see them so loving.. Im not saying that takde pertelingkahan.. But they will end up solving it.. (My dad is slalu the cool one, yg akan merajuk dan membawa diri...hehehe).. Kalo kitorg ada, kitorg la pujuk dia..Dgn Baba, we have a signature hug+kisses.. Mmg dari kecik dah biasa mcm tuh.. Hug, then kiss left n right cheek, then temukan ur nose.. Hehehe.. Its kinda funny actually.. And every time after a phone conversation and nk berpisah.. Its been a practise that my parents tought us..sentiasa ckp yg kita sayang.. It goes like "baba syg ibah"..and i will reply.."ibah sayang baba jugak"..


Diba mmg anak Baba.. Our faces said it all...


Pix taken during F1 @ Sepang.. Skrg dia x gemuk camtuh..


A family man - Pix taken during raya tahun 2006 kalo x silap..

Baba is really a good son.. He really took great care of arwah atok..


(Latest picture, last month.. Time register Naimah @ uitm..)

Time to time ..i can see him aging.. I cannot imagine living my life without him.. And i once wrote in a birthday card i gave to him like 7 years ago.. I said.." You know why i didnt have a boyfriend untill now? Its simply bcoz I hardly find someone like you.. " I love you so00 much Baba..

Outing kat Shah Alam

Semalam 13hb Jun ada appointment ngan dentist @ Shah Alam.. Alang2 jumpa Naimah (my sister - no. 6) yg now studying kt UItM amik asasi undang2.. Destinasi hari tuh ialah Plaza Alam Sentral.. Tak pernah g situ n we dont know what to expect... Main redah.. Zassss...


Naimah fancying her new black rose ring..




Nampak mcm sedap tapi x sedap.. Lauk tofu, telur puyuh udang gureng n paru sambal (Tuhlah, niat tak betul, tangkap gmbr nk kasi Limau jeles...huhuhu)



Nih lauk ikan pari masak asam & kentang+ tempe goreng (x sedap jugak.. siap buat sakit perut lagi.... ish.. mmg "X" kedai first kt food court..)


Then later p satu kedai nih..Nama dia KEDAI ROMANTIKA.. Tingkat atas skali.. Best kedai tuh.. lots of nice things.. Rambang mata betul.. kalo bnyk duit n ada rumah sendiri.. mmg dtg sini utk beli brg rumah n decoration.. From flowers, to vases and porcelines, to english style rose-themed furnitures and plates, to candle stands, brg2 hantaran, wedding favors.. mcm2 lah.. tapi kena pandai2 pilih lah..ada yg bleh dpt murah kt luar.. Tapi overall brg2 dia murah dr SSF and KK Home DecoMart.. Tapi in tem of flowers.. SSF is still the BEST~!




Piggy banks... Princess piggy, blue piggy, flying piggy.. Hahahaha... Funny.


Terjumpa kain yg sama mcm bekas2 hantaran bentuk love yg dh beli arituh.. So, boleh guna utk wrap n hias2 tempat letak cake@cupcakes yg baru beli kt bwh ni..

Murah sgt beli dekat hot market kt situ... rm2.50 jer.. Nanti dah siap decorate kite update transformation dier ek..


Ramai gak org tgk competition "shuffle" solo n group kt Plaza Alam Sentral tuh..

video
U bleh shuffle??

Letih dr tgh hari sampai ptg.. Lepak kt Garden Cafe..Minum ice leom tea..Makan Sizzling Chicken & Mushroom YeeMee.. (niat jeles kan Limau jugak..tapi still sedapp woo)


Sulaiman??~!!

Friday, June 12, 2009

The BIG event of 2009...

Gokyo Ri - 5483 m
Kalapattar - 5545 m

Everest Base Camp - 5600 m



November 2007... Syukur... i have conquered them all..

Now... another challenge by nature... am i up for it??????

Another peak standing 6160 m above sea level..

In between the Himalayan Mountains and the Great Everest....

An expedition that requires strong mind body and soul... Not to forget...a reliable crampon, harnest, ice axe and sense of humor...

IMJA TSE or better known as the ISLAND PEAK~~!!!!!




Where to be in November 2009???


The trekking


The icy mountain

The rope



The slope



The climb


The peak~!!

I can still remember how its like to be lacking of oxygen, to make a single step that is heavy as a whale, to feel frustrated that others are climbing faster, to feel the pain of PMS while balancing urself crossing a river, to eat the same near to tasteless food everyday for more than 2 weeks.. Not forgetting the coldness during night (up to -22c) and the sun burning ur cheek during the day.. I remember how i missed shower sooooo much...

But i also remember the first time snow touches my head.. The first time i ever felt so relief reaching the high peaks.. And the love and friendship that grows along the journey...

Am i up for it>>>?????

I think the answer is yes.... InsyaAllah....

(sometimes i feel like my heart is half way there .... )

Wednesday, June 10, 2009

Roses @ SSF

Tadi aku tempah baju kat Lot 55, Jln TAR.. kat Auntie Karanjit... Dia kata siap dlm tgh bulan tujuh nnti.. Tadi p tgh hari dia xde, lps keje aku singgah balik, bincang2 design..Then set. Jalan ja.. After tht singgah SSF..Tempat tuh mmg mcm Tesco.. Berhantu ok~!!! Mesti ada je benda nk beli.. x leh tahan.. hehehe.. Nih la hasil nyerr...



















Monday, June 08, 2009

Akmar's Wedding @ Klang

7 Jun 2009 - Pakat dengan Sahar (driver) n Hanan p kenduri Akmar sesama.. We all nih induction mates @ BNM... Akmar kawin ngn budak department dia jugak.. Sweet...Cinta dlm diam diorg nih...
Sampai2 duduk kt meja sedara mara, dpt food extra -udang gureng diraja + kek coklat lazat..hehehe.. Tapi overall mmg sederhana tapi food mmg meriah..best~!! Paling best ayam gulek, cendol and air teh krisentimum ais... perghh.. masyuk..

Huzaimy + Akmar

Pelamin

Diba, Hanan, Pengantins & Sahar


Kieran (Hot Fm) + Wifey + Baby

Yana + Hubby + Kitorg
(Yana, Diba, Hanan & Akmar = Sahabat Baikss BNM)

Last time dtg Klang dgn L.. utk xray gigi wat braces...



Ckp psl kawin2 teringat time p bandung ada bnyk fabrik utk kawin, cantek2.. With pak Edi shopping frech lace @ Manggo, Pasar Baru, Bandung..



Capek? Nelpon aja ya ~!! =)



Kain batik nih sesuai tak utk L pakai time sanding nnti.. Kata tema jawa kan... Hehehe..
*p/s- Missing L Like cLazy.. ( im cLazy all the time...)

Saturday, June 06, 2009

International Dragon Boat Festival @ Putrajaya

Today p Putrajaya jumpe Zole.. Plan nyer nk p tgk wayang kt Alamanda and layan tgk dragon boat competition @ presint 6.. Bile smpai je putrajaya, memula tu dh call Zole, dia ckp jmpe kt Kelab Tasik Putrajaya.. Diba & Nadiah (my sis) pun tunggu la kt situ, panas seh..angin pun sikit2 je ada..

Kelab Tasik Putrajaya (Kali ke2 dtg sini)
Ada group tgh training rowing..


Posing je, x exercise pun.. Tumpang duduk..

Dah lapo ni, sejam lebih dh tggu Zole x sampai2.. Gggrrrr.. Rupanyer dia kata dia tggu spot lain, ingatkan diba x sampai lagi... Grrrr jgk... Tapi xper, rilex2... (Siapla kau Zole, aku paw ko breakfast pagi ni)

Kat Presint 6, nmpk bnyk stall2 n team2 tempatan (mcm team Msia from kelab tasik putrajaya, pos laju, Navy & UTM ) and international team like indon, brunei, japan etc sepah2..



Team Navy.. In the pic.. Nani =)


Meet my bodyguards... The 'Croc'kers ;P


Team Malaysia.. (Bad xde dlm photo.. Tp dh jmpe dia tadi..)


Cute..


Pick a fight.. Fight cancer...

The pink team.. Sume auntie2 n nyonya Singapore yg masuk game ni for charity.. Siap ada cancer survivor..Respect aaa..



Bayangkan, Limau citer dulu dia x jadi rower, tapi jadi tukang ketuk gendang kt dpn dragon boat mcm dlm gmbr tuh... Erk.. Tak dapat bayangkan...Hehehe



Indon menang.. (At the back = Pullman Hotel.. Gempak gile..)

Kat Grandstand.. Zole & Nadiah

Zole kunun2 artis.. hehehe...

Lepas tuh kitorg terus p Alamanda layan Terminator 3.. Oklah citer tu, takde la best sgt.. Tapi x sangka encik senator Arnold SusahNkEja wat appearance jgk dlm cite tuh..hahaha..Then, makan A&W.. Jejalan sket..P usha2 cincin kejap..(apakah>>???)... Then minum2 kt foodcourt sblm balik.. Best la today...
*
**
***
But mesti lagi best kalo org tuh ada...